Denník Slovenka píše

Rok v živote ženy 20+

Starnem. Rovnako ako všetci, zároveň úplne inak. Pomaly, niekedy zas rýchlejšie. Znamená to však, že žijem. A nie len tak hocijako. Žijem skvelý život – môj život. Vek je rovnako ako rok v živote človeka len relatívne číslo, nejde tu totiž o kvantitu, ale o kvalitu…hoci Vám zatiaľ nepoviem aký je život po 30tke či 50tke, s istotou Vám ale môžem povedať inú vec. Život po 20tke je skvelý, nádherný, plný zvratov, objavovania, sklamania, naberania istoty, hľadania samého seba…skrátka, naplnený.

Nedávno som oslávila ďalšie narodeniny, prvé v Prahe, čo ma prinútilo zamyslieť sa, kde som bola takto pred rokom? Čo všetko sa dá zažiť behom jedného roku života, a ako to prežívate, keď ste žena 20+?

Tak pekne na začiatok…Máj 2016, niekde v Brne, predo mnou 5 hrozných skúšok, jedny štátnice, jedna jediná prihláška do Prahy…stres a očakávania z toho, kde skončím za pár mesiacov. Na všetko jeden pokus, a vedomie, že ak sa niečo nepodarí, tak by som tu dnes nebola a zrejme by som nepísala ani tento článok.

Zrazu bol 1. júl 2016, sedela som na Náplavke pri západe Slnka a vedela, že to vyšlo. Že sa budem sťahovať, že bakalár je hotový, že ma vzali na novú školu…že mi zas vyšlo všetko, čo som si želala.  Ani som sa nenazdala,  bol august a mňa čakalo sťahovanie smer Praha. A čo prvá Práca? Odoslaných 5 CV, jeden pohovor a hneď práca, ktorá výrazne ovplyvnila celý môj pražský život. Dňa 6.9.2016 v 9,00 hodín som už stála na recepcií, a odštartovala tak svoju korporátnu cestu.  Kto by vtedy tušil, že tam vo svojej manažérke objavím aj skvelú priateľku, že tam stretnem svoju nepokrkvú slovenskú sestru, ale aj iných ľudí, ktorí budú mať výrazný dopad na všetko. Bolo toho veľa…skúsenosti, zodpovednosť, úspech, sklamania, smiech, poučenie, vytriezvenie, emócie, smútok, radosť…skvelé poobedné  kaše, prvá ID karta,  rozlúčkový Vianočný večierok, skúsenosti s reálnym marketingom…a čo viac,  občas to tam bolo lepšie ako v brazílskej telenovele. Ale len do okamihu, kým nebeží diel práve s vami v hlavnej úlohe.

Rovno z Vianočného večierku nasledoval únik od všetkého do Vietnamu, za človekom, ktorý pozná vaše staré Ja lepšie, ako nikto iný…zrazu spolu sedíte na pláži, pijete kokosový orech, sledujete hviezdy a nechápete, kde ste sa ocitli. Svet sa vám zmenšil, sny splnili, a spoločne zdieľate ďalší významný míľnik vašich životov. Ďaleko od Brna či Prahy,  ďaleko od toho, kde ste obaja začínali. Plní očakávania, kedy sa opäť stretnú Vaše životy na rovnakom mieste, na dlhšie ako len pár dní. Aby ste mohli znovu pokračovať na spoločnej ceste, obohatení o nové skúsenosti, zároveň však stále rovnakí. Aby ste si o ďalší rok mohli povedať, že ste to zvládli, a idete ďalej. Spolu.

Po Vianociach prišla práca č. 2, čas rozhodnúť sa medzi tým, čo chcete a medzi tým, čo je správne. Pomohol však zoznam PRO a PROTI, a samozrejme spoľahlivé priateľky. Do toho nejaká ta skúška, nový kolektív skvelých ľudí, káva zdarma, rozuzlenie predošlej telenovely, občas nejaká ta slza, fľaša vína, hlavne nové zážitky, kopec smiechu, 10 nových básni, ďalších 150 zabehnutých kilometrov, nový gramofón. Návštevy v Prahe od starých priateľov, prečítané ďalšie 2 knihy, veľké upratovanie, perfektní kolegovia, farmárske trhy. Ponocovanie, večere pri víne, objavené nové kaviarne. Navštívené všetky známe aj neznáme zákutia Prahy, nová závislosť na chai latte…ale hlavne nachodených minimálne 1000 kilometrov po tomto meste. Tak to vyzerá, keď ste PRECHÁDZKOHOLIK. Teda človek, ktorý chodí veľa, stále a všade, a jedine peši. Keď prší, sneží, svieti slnko….a tak som sa doprechádzala až do obdobia jari.

Pamätám si ako som si fotila strom pred svojím novým domovom krátko po nasťahovaní, bol obsypaný žltými listami. Dnes bol plný bielych kvetov, a vy si uvedomujete, že tak ako sa mení mesto, meníte sa aj vy. Občas prekvapujem samú seba tým, ako sa správam, ako reagujem na rôzne situácie. Ako beriem z nadhľadu veci, ktoré ma pred rokom vedeli rozhodiť, ako som otvorená novým bláznivým nápadom, ako ma baví žiť. Ale aj to, ako mením svoje predstavy o tom, akú má mať môj život podobu.

Prahu milujem…neviem či to je spôsobené ňou samotnou, ľuďmi v nej, alebo mnou. Proste cítim, že som v správnom čase na správnom mieste, s tými správnymi ľuďmi.

Tento štvrtok, 11-tého mája 2017, som opäť som sedela na Náplavke. Tento krát po dlhej dome sama, ale veľmi šťastná, rekapitulujúc si posledné dni. Po práci, po úspešnej skúške a po výhre pri obhajovaní jedného projektu spolu so skvelým tímom ľudí. Vonku bolo príjemných 20 stupňov, slnko zapadalo a ja som skrátka nemohla ísť domov. Sadla som si k vode, dala som si k tomu biele víno, a len bola. Vnímala ľudí okolo seba, ten ruch, smejúce sa partie ľudí, cudzincov, zamilované páry. Bola som 100% stotožnená s tým, kde som, čo som, s tým čo robím. Nie je to len včerajší stav…cítim sa takto dosť často. Šťastná, keď trávim čas so svojimi priateľmi, keď ponocujem, keď ochutnávam dobroty, keď behám, čítam, smejem sa, plačem, keď píšem, upratujem. Šťastná z toho, že žijem.

Hlavne nestraťte samého seba, lebo tak stratíte úplne všetko!

Uvedomila som si, že stálo za to počúvať svoje srdce…počúvať svoju intuíciu. Keď vás to niekam ťahá a  vaše myšlienky sa k tomu zatúlavajú až príliš často, keď niekde hlboko v sebe cítite, že to chcete, treba za tým ísť. Podstatné je zachovať si ľahkosť. Ono ak to ma vyjsť, vyjde to a nebudete sa musieť ani moc snažiť. Každej reakcií však predchádza akcia, preto nemôžete čakať, že to príde samo.  Mne to opäť vyšlo, zariskovala som, stavila všetko na jednu kartu, bez nejakého plánu B  (nie prvýkrát v živote) a som tu, tak vidíte.

A čo som si teda z tohto roku odniesla?

1. Paretovo pravidlo je na nezaplatenie

To, že 20% príčin spôsobuje 80% výsledkov počul už asi každý. V mojom prípade, 20% úsilia prináša 80 % úspechov a radosti. Tak sa moc nesnažte, buďte efektívni, riešte len to podstatné.

2. Keď sa jedny dvere zatvoria, druhé sa otvoria

Vždy na vás čaká iná možnosť. Podľa mňa, vždy ta najlepšia. Nebojte sa pohnúť ďalej, a vkročiť do neznáma. Život to tak zariadil. Nikdy nemôžeme ostať stáť na jednom mieste, či už sa  nachádzame v tom najlepšom období života, alebo v tom najhoršom, vždy to je len dočasné.

3. Nikdy nehovor nikdy

Ale fakt, že nikdy. Nesúď, nerieš. Nemeň, lebo sa ti to stane. Ži, nestrácaj hodnoty, a nehovor nikdy.

4. Keď je zle, matematicky zas musí prísť lepšie obdobie

Mám to už overené. Preto vždy, keď je blbý deň, vstúpim sama do seba a spomeniem si na tie blbé dni, ktoré som už zažila, a zatiaľ vždy prežila. A potom na to, že vždy prišlo lepšie obdobie, a bolo veľa radosti a smiechu. Tak to bude aj teraz. Pomenuj to, čo ťa trápi, opýtaj sa seba, či to môžeš ovplyvniť. Ak hej, urob to, ak nie, nerieš to.

5. Prechádzka je najlepšia terapia

Kráčaj, behaj, choď. Ráno, večer, v noci aj na obed. Keď prší, aj sneží. V meste aj prírode.  Vnímaj okolie a prechádzaj sa. Vyčistíš si hlavu, spravíš niečo pre svoje telo, a uvidíš veci, ktoré ti v aute, metre či v trame ujdú. Niekedy sám, inokedy so svojou nepokrvnou sestrou, alebo niekým blízkym. Buď prechádzkoholik.

6. Keď nepomôže prechádzka, je tu ešte víno

Víno je alchýmia. Uvoľní, odpúta, poteší, inšpiruje, zbližuje.  Netreba to zneužívať, ale keď je fakt zle, alebo moc dobre, je tu vždy pre teba.

A v čom je život 20+ tak skvelý?

Lebo znamená relatívnu slobodu, finančnú nezávislosť. Ta je určite len relatívna, ale  vlastne zistíte, že vám až tak veľa netreba. Idete sami za seba, občas bohužiaľ plný ideálov a naivity, inokedy vďaka za to. Ste otvorení všetkému, máte pocit, že nič nie je nemožné. Už sa trošku poznáte a viete rozoznať, kam vás to ťahá. Viete rozoznať  to dobre od zlého, takže to ,,zlé´´ si vyberáte už vedome. 🙂

Viete, že pod tlakom podávate najlepšie výkony. Ovládate dokonale time mangement, baví vás študovať, pracovať, športovať a mať milión aktivít. Ľahko sa zoznamujete, viete povedať, keď sa vám niečo nepáči. Robíte veci, lebo sami chcete, nie preto, že musíte. Ostatní vás už berú vážne, ale máte dovolené robiť chyby.

Ako ženy, sa páčite širokému spektru mužov, môžete cestovať, mať spontánne akcie…je to proste skvelé. Ste mladé, šťastné, optimistické a veselé. Máte skvelé priateľky, zdieľate s nimi váš život, žijete naplno, ako by to nikdy nemalo skončiť. Máte taký svoj pseudo ,,sex v meste´´ život, aj keď niekedy bez sexu.  Máte stále pocit, že 30tka je ďaleko, aj keď sa blíži. Máte odvahu skúšať nové veci, experimentovať a cítite sa neohrozené. Ako by celý svet patril vám. Vzdelávate sa, pracujete na sebe, plníte si svoje sny.

Občas vás síce životné situácie schladia, vrátia späť do reality, to sa však  volá dospievanie. Rýchlo sa ale otrasiete a idete ďalej. A pokiaľ máte šťastie ako ja, viete, že za vami stále stojí rodina, ktorá je tu pre vás, nech sa deje čokoľvek. Je to nádherné obdobie, ktoré ale nezastaviteľne beží, preto si ho chcem vychutnať do sýta.

A vlastne, je jedno koľko Vám je rokov. Podstatné je len to, ako žijete. Takže buďte šťastní. Hlavne nestraťte samého seba, lebo tak stratíte úplne všetko!

You Might Also Like