Denník Slovenka píše

Niečo končí – jeseň začína

Jeseň – obdobie koncov, obdobie nových začiatkov. Minimálne v mojom živote sa tretie ročné obdobie nesie v tomto duchu. Neviem, či sa to viaže k mojím školským časom, ale pre mňa je práve obdobie končiaceho leta a začínajúcej jesene obdobím kalkulácií, bilancovania, kedy sa jeden rok uzatvára, a nastáva čas privítať ten nový. Všetky prevratné veci v mojom živote sa mi lámali vždy na jeseň. Sťahovanie do Londýna, sťahovanie do Brna, sťahovanie do Prahy, a s tým ruka v ruke stretnutie s tými najpodstatnejšími ľuďmi môjho života.

Po lenivom, nie úplne produktívnom a na zážitky bohatom lete prichádza obdobie motivácie, cieľov a usilovnosti. Tak ako sa pomaly vytráca opálenie z našej pokožky, vytrácajú sa aj slnečné lúče z mesta. Rána sa stávajú pochmúrnejšími, zahmlenými a častokrát odprevádzané jemným dažďom.  Áno, všetkým nám je smutno za letnými dňami, sedením na Náplavke, za dovolenkami, prebdenými teplými nocami strávenými pri pohári osviežujúceho nápoja. Za spontánnymi akciami, koncertami, festivalmi, piknikmi a grilovačkami. Všetko má však svoje čaro práve v takej podobe, v akej nám to do života prichádza, a možno práve preto, že leto trvá len niekoľko mesiacov, vieme si ho tak užiť. Nestrácajme  preto čas smútkom a namiesto toho si vychutnajme obdobie, ktoré pomaly klope na dvere a vyťažme z neho čo najviac!

Jeseň nie je len ročné obdobie

Jeseň je omnoho viac, ako len obdobie zimy, dažďa a padajúcich listov. Má svoju jedinečnú atmosféru a určité veci, nebudú krajšie v žiadnej inej časti roka. Jeseň sú horiace sviečky, oheň v krbe. Jeseň je dyňová a cuketová polievka, pálenie slivovice, obdobie vinobrania. Jeseň je zaliesť si pod deku, do rúk zobrať obľúbenú knihu a schovať sa pred svetom. Je to teplý čaj, voňavá káva, horká čokoláda. Jeseň je jablková štrúdľa, vôňa zázvoru a škorice.  Jeseň je počúvať staré piesne od Cohena či Sinatru. Jeseň je začiatok novej divadelnej sezóny, skvelých predstavení, obdobie kedy môžete pozerať staré čierno-biele filmy bez výčitiek. Je to obdobie turistiky a prechádzok prírodou, ktorá hýri všetkými farbami, no ani prechádzka historickou Prahou nie je na zahodenie. Mesto pomaly stíchne a po rušnom lete sa pripravuje na prichádzajúcu zimu. Korzovanie Náplavkou má zrazu úplne iný rozmer, a pohľad na Vltavu sa stáva smutným, ale takým krásnym melancholickým spôsobom. Strelecký ostrov bude pomaly strácať zelenú farbu a následne všetky svoje listy. My sa zase presunieme do múzeí a kaviarní, kde prenikneme do iného sveta, ktorý sa nám počas leta skrýval.

Vždyť víš, jaký si to uděláš takový to máš.

Človek si po lete nastavuje režim, začína cvičiť, vzdelávať sa. V práci sa to začína vyostrovať a projekty pribúdajú. Deťom začína škola, krúžky a to znamená prácu pre celú rodinu. Je to obdobie rôznych workshopov, prednášok či výstav. Mňa vždy popadne motivácia a mám chuť realizovať všetko a hneď. Čítať knihy, písať knihu a blog, skladať básne, aktívnejšie sledovať novinky z marketingu, online prednášky, úspešne zvládnuť posledný rok školy, vrhnúť sa na nové projekty, zlepšiť stravovanie,  a hlavne cvičiť.  Milujem jesenný beh, ale vlastne, ja milujem beh v každom ročnom období. Behanie na jeseň prináša zmierenie, a tak, ako sa postupne odhaľuje krajina, s každým ubehnutým krokom sa vám odhaľuje aj vaše vnútro, až úplne do jadra. A tomu verte, že tento rok som behala veľa a ešte viac odhaľovala, bolo totiž čo spracovávať, a myslím, že jeseňou to nekončí.

Jeseň a nové začiatky

Je polovica septembra, môj prvý rok v Prahe je oficiálne ukončený a ten druhý oficiálne zahájený. Hoci mi dal uplynulý rok dosť zabrať, naozaj stál za to, a nie je úplne jednoduché rozlúčiť sa s ním. Je životný paradox, že zrovna tie nájnáročnejšie situácie plné zmien sú tie, ktoré nás najviac posunú, ktoré si najviac uchováme vo svojej pamäti. Popravde, netuším čo si pre mňa pripravil nasledujúci rok, ale myslím si, že sa bude niesť v pokojnejšej a menej dramatickej atmosfére, v porovnaní s tým minulým, ktorý bol zmena za zmenou, a ja som musela rýchlo reagovať. Všetko si to však sadlo a teraz to vidím  na pokojnú jazdu. Po dynamickom období totiž musí prísť obdobie pokoja, aby ste všetky tie zmeny mohli spracovať a niečo si z nich odniesli. Stráviť nejaký čas len sami so sebou, a zistiť, čo to vobec pre vás znamenalo, kam vás to posunulo. Ako hovorí môj dobrý priateľ, niekedy veciam treba dať čas. Ja dávam tento rok čas svojmu životu aj samotnému vesmíru, nech si rozmyslí, čím ma prekvapí, čo si pre mňa pripraví do budúcna.

Nebojme sa pustiť niektoré veci zo svojho života. Pretože to, čo k nám patrí, vráti sa späť, a čo nie, nebude nám chýbať!

Buďme vďační za všetky zmeny, za zážitky, za jeseň, za leto, za 4  ročné obdobia, ktoré nie sú samozrejmosťou. Rozlúčme sa stým, čo odchádza, a privítajme to, čo príde. Nedívajme sa dozadu, užívajme si to, kde sa momentálne nachádzame, a buďme otvorení tomu, čo nás čaká. Ale hlavne, nebojme sa pustiť niektoré veci zo svojho života. Pretože to, čo k nám patrí, vráti sa späť, a čo nie, nebude nám chýbať. Nebojujme s tým. Veci treba niekedy prijať tak, ako idú, a tým im dávame oveľa väčšiu silu k tomu, aby sa samé vyriešili. Nelipnime, nebojujme.

Neviem ako vy, ale ja sa už pomaly ale isto začínam tešiť na prichádzajúcu jeseň. Vždyť víš, jaký si to uděláš, takový to máš. A ja si to chcem urobiť pekné.  Dúfam, že som trošku naladila aj vás. Tak si už len zaobstarajte gumáky, okolo krku omotajte teplý šál, pribaľte dáždnik a privítajte babie leto. Hlavne nezabúdajte na to najdpostatnejšie, na úsmev!

You Might Also Like